Nabídka služeb

  • Konzultace, spolupráce a vývoj metod molekulární biologie pro aplikace v agrárním sektoru (studium variability/diverzity rostlin, vývoj markerů pro šlechtění, detekci patogenů).
  • Množení rostlin in vitro (užitkových, hospodářských, ovocných, okrasných) a také optimalizace multiplikačních technologií in vitro.

Ústav biologie rostlin

Expertní poradenství týkající se zemědělsky využívané a venkovské krajiny v následujících oblastech:

  • Revitalizace krajiny (např. po těžbě)
  • Problematika brownfieldů
  • Změn krajiny na okraji velkých měst (suburbanizace)
  • Problematika zaniklých sídel a krajinné paměti
  • Degradace mokřadních biotopů
  • Závlahy a odvodnění
  • Protierozní ochrany půdy
  • Kvality vod
  • Územního plánování a pozemkových úprav
  • Environmentální bezpečnost
  • Cirkulární ekonomika a oběhové hospodářství
  • Skládkování odpadů – vliv na životní prostředí
  • Biomonitoring (těžké kovy, fytoremediace)
  • Hodnocení průsakových a dešťových vod ze skládky
  • Bioplasty (biologická rozložitelnost polymerních materiálů)
  • Kompostování a hodnocení kvality kompostů
  • Zpracování gastroodpadů a jejich optimalizace
  • Pneumatiky a jejich vliv na životní prostředí
  • Stavební a demoliční odpad
  • Posouzení fytotoxicity a rizik na půdách
  • Světlo a fytotoxicita
  • Vliv požárů na ekosystémy

Ústav aplikované a krajinné ekologie

  • Identifikace abiotických rizik na úrovni farmy  
  • Testování biologické účinnosti POR v rámci registračního řízení (pesticidy a pomocné přípravky) pro firmy
  • Pěstitelská doporučení u obilnin a máku
  • Návrh osevních postupů, systémů zpracování půdy a využití meziplodin na úrovni farmy.
  • Zpracování systémů regulace plevelů v zemědělském podniku
  • Hodnocení plošné variability půdních podmínek a stavu porostů pro precizní zemědělství
  • Příprava podkladů pro variabilně prováděné pěstební zásahy (hnojení, setí, aplikace POR)

Ústav agrosystémů a bioklimatologie

  • Poradenství v oblasti determinace patogenů polních, zahradních a okrasných rostlin a možnostech ochrany. Kontakt: doc. Šafránková, dr. Víchová
  • Diagnostika škůdců a poradenství při volbě ochrany proti nim. Kontakt: doc. Šefrová, doc. Hrudová
  • Po dohodě čištění a třídění laboratorních vzorků obilovin, počítání semen, stanovení HTS, objemové hmotnosti, vlhkosti vážkově, klíčivosti a další rozbory pevných vzorků pomocí FT NIR přístroje na základě předchozí kalibrace analytickou metodou (např. olejnatost ostropestřece, silice v kmínu, dusíkaté látky v ječmeni a pšenici). Kontakt Ing. Bradáčová
  • Po dohodě přesné maloparcelní pokusy s polními plodinami pro zjištění vlastností odrůd a ověření účinku přípravků na ochranu rostlin. Kontakt doc. Smutná, dr. Elzner
  • Stanovení laboratorní sušiny
  • Stanovení popele
  • Stanovení celkového dusíku dle Kjeldahla
  • Stanovení hrubého tuku
  • Stanovení hrubé vlákniny (CF)
  • Stanovení acido-detergentní vlákniny (ADF)
  • Stanovení neutrálně detergentní vlákniny po úpravě vzorku amylázou (aNDF)
  • Stanovení acido-detergentního ligninu (ADL)
  • Stanovení celulózy
  • Stanovení celkového škrobu
  • Stanovení stravitelné organické hmoty (OMD)
  • Stanovení stravitelné sušiny (DMD)
  • Úprava vzorku pro následné analýzy v laboratoři Ústavu výživy zvířat a pícninářství

Struktura a ceník služeb Ústavu výživy zvířat a pícninářství ke stažení

Agrogenomická laboratoř:

  • činnosti nabízené v rámci akreditace – viz přílohy

Hematologie a klinická biochemie:

  • činnosti nabízené v rámci Nařízení děkana 1/2022 – viz příloha

Histologie:

  • zpracování a vytvoření mikroskopických preparátů tkání a orgánů.
  • zhodnocení a diagnostika strukturálních změn svaloviny a dalších orgánů při použití růstových akcelerátorů.

Problematika ochrany zvířat v akademických institucích – poradenství.

Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat

  • Expertízy a konzultace ohledně synantropních a nežádoucích druhů živočichů (škůdci a obtížné druhy v zahradách, budovách, domácnostech, skladech a zemědělských provozech)
  • Základní fyzikální a chemické rozbory vod
  • Analýzy planktonu
  • Živinové rozbory sedimentů
  • Testy toxicity na vodních organismech
  • Produkce násadových ryb
  • Expertízy v oboru včelařství
  • Základní analýza medu
  • Mikroskopie medy – pylová analýza
  • Determinace středoevropských včel a čmeláků
  • Průzkum apidofauny   

Od roku 2017 vydává KLAS AF tištěný časopis AgRozhled s periodicitou dvakrát do roka. V rubrice Absolvent je dám prostor zajímavým kariérním příběhům absolventů Agronomické fakulty. Tištěný newsletter je po vydání distribuován na univerzitě, rozesílán na partnerské střední školy, potencionálním zaměstnavatelům a je také jedním z PR materiálů fakulty.

Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství

  • Analýza proteinů, identifikace, profilování proteomu a pokročilé analýzy
  • Cílená i necílená analýza primárních metabolitů, sekundárních metabolitů a lipidů
  • Cílená analýza nukleových kyselin
  • Stanovení přítomnosti radionuklidů a jejich aktivity

Ústav molekulární biologie a radiobiologie

  • Konzultace a odborná školení, ověřování účinnosti stávajících BAT technologií a navrhování nových vhodných technik
  • Chemické analýzy vstupních surovin zpracovávaných v zemědělství, potravinářství, asanačních podnicích
  • Chemické a mikrobiologické analýzy odpadů, odpadních vod, ropy a ropných produktů
  • Měření hladiny akustického tlaku a vibrací strojního a technologického zařízení dotčených podniků
  • Určování reologických vlastností kapalin, odpadních vod a kapalných odpadů
  • Měření tepelných toků objektů zpracovatelských podniků

Analýzy vstupních surovin:

  • sušina, ztráta žíháním, pH, CHSK, BSK, C:N, TOC, FOS/TAC
  • obsah tuků, vlákniny
  • prvkové složení 

Analýzy produkce bioplynu:

  • test produkce bioplynu (metanu)
  • testy zbytkové produkce bioplynu
  • testy anaerobní toxicity

Analýza kvality bioplynu:

  • složení bioplynu (CH4, CO2, H2S, H2, O2)

Analýzy fermentačního zbytku:

  • prvkové složení
  • mineralogické složení 

Další nabízené služby:

  • stanovení spalného tepla
  • reologické vlastnosti substrátu
  • měření vnitřního prostředí budov (mikroklima, mikročástice-prach aerosol, hluk, elektromagnetické záření)
  • aplikace infračervené termografie v zemědělství, průmyslu a na stavbách

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky

  • Zpracování expertíz technického zaměření
  • Materiálové zkoušky v oblasti vybraných mechanických vlastností a korozní odolnosti
  • Průzkum bezpilotními prostředky včetně termografie
  • Nedestruktivní zkoušky a diagnostika
  • Tribodiagnostika
  • Služby v oblasti programování měřicích a regulačních aplikací
  • Zkoušení vozidel na válcových dynamometrech, testy na motorovém stanovišti

Ústav techniky a automobilové dopravy

  • Vývoj nových receptur pekárenských výrobků, včetně jejich odzkoušení v poloprovozu,
  • Nové receptury týkající se vývoje a výroby těstovin z bezlepkových i klasických surovin. odzkoušení různých zlepšujících přípravku a droždí v pekařství
  • Vývoj, výzkum, optimalizaci a odladění varního procesu při výrobě sladiny, mladiny a piva a s tím související operace, jako je propagace a příprava kvasnic, aplikace chmelových výrobků, optimalizace kvasného procesu za různých podmínek
  • Konzultace technologického procesu výroby masných výrobků (vývoj, kontrolu a ověření včetně zprávy)
  • Mikrobiologický rozbor vody a orientační stanovení obsahu dusičnanů, tvrdosti a pH vody
  • Hodnocení hygieny a účinnosti sanitace v pracovním prostředí potravinářských podniků metodami mikrobiologickými (klasické metody, hygicult) i nemikrobiologickými (ATP-bioluminiscence, proteinový test)
  • Analýza potravin a surovin plynovou a kapalinovou chromatografií

Konkrétní služby a možnosti spolupráce naleznete na odkazech pod jednotlivými laboratořemi na http://foodtechmendelu.cz/

  • Výdej kapalného dusíku
  • Detekce aminokyselin – po hydrolýze
  • Detekce sirných aminokyselin – po oxidaci a hydrolýze
  • Detekce taurinu (v rostlinném i živočišném vzorku)
  • Detekce obsahu glutathionu – GSH a GSSG (ve vzorku plné krve, jakékoliv buněčné suspenzi, rostlinném i živočišném vzorku)
  • Detekce mastných kyselin – po derivatizaci
  • Detekce biogenních aminů (rostlinný i živočišný vzorek)
  • Příprava vzorku pomocí mikrovlnného rozkladu (rostlinný i živočišný vzorek)
  • Kvantifikace prvků
  • Detekce prvků C, H, N, S, O
  • Identifikace proteinů
  • Identifikace bakteriálních kmenů
  • Analýza biochemických parametrů

Struktura a ceník služeb ke stažení

  • Konfokální mikroskop Zeiss LSM700 (pouze pro zaškolené uživatele)
  • Konzultace v oblasti rostlinné genomiky, buněčné biologie, biochemie a hormonologie

CEITEC MENDELU