„Jedlé obaly představují jednu z cest, jak redukovat velké množství syntetických plastových obalů, které se v přírodě rozkládají až desítky let. Snížit se ale s jejich pomocí dá vyprodukovaný odpad celkově. Na výrobu jedlých obalů totiž dokážeme použít také odpadní suroviny jiných technologií,“ říká výzkumnice Soňa Hermanová z Ústavu technologie potravin AF MENDELU. Obalové materiály na čistě přírodní bázi navíc nepřispívají k tvorbě mikroplastů, které představují jako cizorodé částice do budoucna velkou neznámou pro všechny organismy.
Aktuálně se v laboratoři studentka Barbora Smetanová věnuje vývoji jedlých obalů na bázi bílkovin, které mají charakter pružné kuchyňské fólie. „Výroba směsi je jednoduchá a nenáročná na suroviny. Vyrobené fólie sice nejsou zcela bezbarvé a čiré, ale jejich průhlednost je dostatečná, aby bylo možné si potravinu důkladně prohlédnout. Navíc jsou obaly bez zápachu, a tak neovlivňují aroma samotné potraviny,“ vysvětluje Smetanová. K přípravě obalu využívá studentka mléčný protein, který vyhodnocuje pomocí tandemové UV-vis a infračervené spektroskopie a za využití speciálního biologického mikroskopu.
V dalším kroku plánují vědci do jedlých fólií zakomponovat také aktivní složky, které by měly vylepšit výživovou hodnotu i funkčnost samotného obalu. „Samozřejmě je nutné docílit přijatelných mechanických vlastností, které jsou nezbytným předpokladem při průmyslovém strojním balení potravin do fólie,“ dodávají výzkumnice. Stejně tak budou odborníci muset vyřešit ještě zvýšení odolnosti obalů vůči vodě, protože současné verze nejsou pro potraviny s vysokým obsahem vody vhodné. Obaly budou vědci testovat v laboratoři docentky Nedomové, která se zabývá studiem texturních vlastností potravinářských výrobků.
Kontakt pro bližší informace: doc. Mgr. Soňa Hermanová, Ph.D., e-mail: sona.hermanova@mendelu.cz; Bc. Barbora Smetanová, e-mail: xsmetan3@mendelu.cz; obě Ústav technologie potravin AF MENDELU
Více aktualit
-
Mendelova univerzitě v Brně spouští po téměř dekádě nový web. Ten zůstává základním komunikačním prostředkem školy směrem k veřejnosti. Reaguje na potřeby současnosti, propojení se sociálními sítěmi, telefony nebo tablety. Zaměřený je zejména na…15. 6. 2022
-
Kvalita vody v rybnících se zhoršuje, paradoxně i díky čistírnám odpadních vod
Kvalita vody v českých rybnících se zhoršuje. Příčinou je zejména sucho a klimatická změna. Srážkové úhrny jsou stejné jako v minulosti, ale výpar je mnohem vyšší. Velkým problémem se v posledních letech stává i budování čistíren odpadních vod u…14. 6. 2022 -
Agronomickou fakultu vnímám jako pevný základ celé univerzity, říká nový děkan
V čele Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně stanul počátkem května profesor Leoš Pavlata. Zvolení předcházela opakovaná volba děkana poté, co byl jeho předchůdce, profesor Jan Mareš, ani ne po dvou měsících ve funkci jmenován…13. 6. 2022 -
Vědci pomáhají farmářům v Zambii zvládat období sucha
S přípravou na období sucha pomáhají farmářům v Zambii vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Oborníci z Agronomické fakulty radí místním, jak zajistit krmivovou základnu pro období sucha, jak pečovat o dojnice nebo…1. 6. 2022 -
Fakulta zpřístupní veřejnosti Mendelův pavilon
Do programu festivalu Open House Brno se letos zapojí i Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně. Pro veřejnost zpřístupní v sobotu 28. května od 10 do 14 hodin budovu Mendelova biotechnologického pavilonu v univerzitním…27. 5. 2022 -
Zakladatel genetiky má své pivo
Zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel, od jehož narození si v červenci připomeneme 200 let, se dočká vlastního piva. Mendelbier uvařil už potřetí ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně pivovar Moravia. První várka je už stočená a v…26. 5. 2022 -
Fakulta spouští mimořádné přijímací řízení pro zájemce o studium z Ukrajiny
Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně spouští od 24. května do 18. července 2022 přijímací řízení pro zájemce o studium z Ukrajiny. Uchazeči si mohou podat přihlášku maximálně do dvou studijních programů, které jsou akreditované na AF…23. 5. 2022 -
Pozvánka na Polní den MendelAgro 2022
Zveme na tradiční Polní den MendelAgro, který se uskuteční 9. 6. 2022 na Polní pokusné stanici v Žabčicích. Akce začíná v 9 hodin. V rámci programu si zájemci budou moci prohlédnout řadu polních pokusů se všemi významnými plodinami.20. 5. 2022 -
Doplňovací volby do Akademického senátu AF MENDELU za studentskou komoru
Dne 16. května 2022 byly vyhlášeny z důvodu ukončení členství 4 studentských senátorek a senátorů doplňovací volby do studentské komory AS AF MENDELU.18. 5. 2022 -
Záhada vzniku života: stěžejní roli sehrály kvantové tečky
Jak vznikne život z neživé hmoty? Vědci simulovali procesy probíhající před čtyřmi miliardami let po dopadu asteroidu na Zem. Zjistili, že kvantové tečky uvolněné z těžkých kovů v asteroidech mohou v prostředí organických látek a při působení UV…17. 5. 2022