Zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel, od jehož narození si v červenci připomeneme 200 let, se dočká vlastního piva. Mendelbier uvařil už potřetí ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně pivovar Moravia. První várka je už stočená a v hospodách bude od června po celou letní sezónu.
Zajímavostí speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů,“ uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě MENDELU, který recepturu dozoroval. Mendelova univerzita už několik let vychovává sládky. Ti se na škole naučí vařit pivo díky zkušebnímu pivovaru. Ten ale na pokrytí běžných restaurací kapacitně nestačí.
„Síť našich absolventů je v tomto smyslu poměrně široká. Naši absolventi jsou i v Moravii, proto jsme se domluvili na spolupráci. Zatímco v minulých letech se Mendelbier vařil spíše ojediněle ke slavnostním příležitostem, letos bude k dostání po celé léto. Zajímavostí je, že hned vedle někdejšího klášterního pivovaru na Starém Brně Mendel svoje epochální objevy učinil. To je pro nás inspirací,“ uvedl tiskový mluvčí MENDELU a zároveň pivovarský historik Filip Vrána.
Sládek Moravie Martin Hrubeš použil slad plzeňský, caramunich a žitný. „Při vaření tohoto ležáku jsme vycházeli z českých chmelů Premiant a Žatecký poloraný červeňák, hořkost u Mendelbieru dosahuje třiceti jednotek na stupnici IBU, což je vyvážené a spíše hořčejší pivo,“ říká vrchní sládek pivovaru Moravia a Lucky Bastard Martin Hrubeš. „Jsme rádi, že chlebnatá chuť a správně zvolená hořkost z osvědčených českých chmelů se u našich zákazníků ujala,“ dodal Hrubeš.
Mendelbier je stočený do sudů i lahví, na jejichž etiketách je vyobrazen Mendel i s luskem hrášku, v prodeji bude od pátku 27. května. Seznam restaurací s Mendelbierem: Skull caffé, Zelená Kočka Pivarium na Dvořákové, Zelená Kočka pivovarská restaurace, obě Pivní Burzy, Hradec Králové – Na růžku, Kinokavárna na náměstí SNP, Božský Burger ve Velké Bíteši, Moravia pivovarská restaurace na Kytnerově ulici.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Tomáš Gregor, Ph.D., tel.: 776 151 025, tomas.gregor@mendelu.cz; Ústav technologie potravin (AF); Filip Vrána, tel.: 602 216 656, filip.vrana@mendelu.cz; Martin Hrubeš, tel.: 607 544 383, martin.hrubes@ccbeers.com.
Pro více informací sledujte sociální sítě a web pivovar-moravia.cz
Více aktualit
-
Mendelova univerzitě v Brně spouští po téměř dekádě nový web. Ten zůstává základním komunikačním prostředkem školy směrem k veřejnosti. Reaguje na potřeby současnosti, propojení se sociálními sítěmi, telefony nebo tablety. Zaměřený je zejména na…15. 6. 2022
-
Kvalita vody v rybnících se zhoršuje, paradoxně i díky čistírnám odpadních vod
Kvalita vody v českých rybnících se zhoršuje. Příčinou je zejména sucho a klimatická změna. Srážkové úhrny jsou stejné jako v minulosti, ale výpar je mnohem vyšší. Velkým problémem se v posledních letech stává i budování čistíren odpadních vod u…14. 6. 2022 -
Agronomickou fakultu vnímám jako pevný základ celé univerzity, říká nový děkan
V čele Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně stanul počátkem května profesor Leoš Pavlata. Zvolení předcházela opakovaná volba děkana poté, co byl jeho předchůdce, profesor Jan Mareš, ani ne po dvou měsících ve funkci jmenován…13. 6. 2022 -
Vědci pomáhají farmářům v Zambii zvládat období sucha
S přípravou na období sucha pomáhají farmářům v Zambii vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Oborníci z Agronomické fakulty radí místním, jak zajistit krmivovou základnu pro období sucha, jak pečovat o dojnice nebo…1. 6. 2022 -
Fakulta zpřístupní veřejnosti Mendelův pavilon
Do programu festivalu Open House Brno se letos zapojí i Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně. Pro veřejnost zpřístupní v sobotu 28. května od 10 do 14 hodin budovu Mendelova biotechnologického pavilonu v univerzitním…27. 5. 2022 -
Fakulta spouští mimořádné přijímací řízení pro zájemce o studium z Ukrajiny
Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně spouští od 24. května do 18. července 2022 přijímací řízení pro zájemce o studium z Ukrajiny. Uchazeči si mohou podat přihlášku maximálně do dvou studijních programů, které jsou akreditované na AF…23. 5. 2022 -
Pozvánka na Polní den MendelAgro 2022
Zveme na tradiční Polní den MendelAgro, který se uskuteční 9. 6. 2022 na Polní pokusné stanici v Žabčicích. Akce začíná v 9 hodin. V rámci programu si zájemci budou moci prohlédnout řadu polních pokusů se všemi významnými plodinami.20. 5. 2022 -
Doplňovací volby do Akademického senátu AF MENDELU za studentskou komoru
Dne 16. května 2022 byly vyhlášeny z důvodu ukončení členství 4 studentských senátorek a senátorů doplňovací volby do studentské komory AS AF MENDELU.18. 5. 2022 -
Záhada vzniku života: stěžejní roli sehrály kvantové tečky
Jak vznikne život z neživé hmoty? Vědci simulovali procesy probíhající před čtyřmi miliardami let po dopadu asteroidu na Zem. Zjistili, že kvantové tečky uvolněné z těžkých kovů v asteroidech mohou v prostředí organických látek a při působení UV…17. 5. 2022 -
Pozvánka na polní den MendelGrass 2022
Zveme na tradiční polní den MendelGrass, který se uskuteční 17. 5. 2022 na Výzkumné pícninářské stanici ve Vatíně poblíž Žďáru nad Sázavou. Program začne v 9 hodin. Jeho součástí budou prohlídky pokusných ploch a odborné přednášky zaměřené na…16. 5. 2022